Da li imate preko 18 godina?

Kabinet sa Kosmaja

Uzbudljiva i pažljivo pripremljena piva iz prve craft pivare na ovim prostorima.

Pasionirani gurmani i ljubitelji piva, bračni par Kosara i Branimir Melentijević, u želji da domaćem tržištu ponude kvalitetno craft pivo osnovali su Kabinet Brewery. Na obroncima Kosmaja, u selu Nemenikuće, na oko 40 kilometara od centra Beograda, izgrađena je savremena pivara u kojoj se prave najfinija, nefiltrirana, nepasterizovana piva. Pivara je počela sa radom u februaru, a priprema samog projekta trajala je dve godine.

Kabinet nam je ponudio drugačije pivske ukuse i mirise i uzbudljive etikete. Tokom obilaska, uz neizbežnu degustaciju, Melentijevići su nam pričali o izazovima koji su ih pratili, pronalasku lokacije i traženjima najboljih receptura i pre nego što je pivara na Kosmaju počela sa radom, smeštena na prostranom imanju i u zgradi rađenoj po projektu Đorđa Geca. Potanko smo upoznati sa tehnologijom proizvodnje, poreklom mašina i sirovina, ali recepture i najfiniji detalji koje Kabinet piva razlikuju od ostatka ponude na tržištu, naravno, ostaju tajna.

Tehnolozi Kabinet pivare pažljvo rade na stvaranju novih ukusa i stilova. Testiramo nekoliko vrsta piva, dok nam Melenetijevići potanko objašnjavaju kako su nastala i šta je ono što im daje specifičnu aromu. Probali smo pivo koje će se uskoro pojaviti na tržištu, kao i jedno u procesu fermentacije, nastavak saradnje Kabineta i Mikkellera, Danca koji važi za jednog od najinventivnijih pivara na svetu. U Kabinetu isključivo koriste uvozne sirovine, više od 30 vrsta belgijskog slada i isto toliko vrsta hmelja iz različitih delova planete, od Evrope do SAD i Novog Zelanda. Flaše se proizvode u Hrvatskoj, dok se za točeno koriste lagani keykeg-ovi koji dugo čuvaju svežinu.

kabinet-22

Foto: Marija Strajnić

Kako je tekao sam proces istraživanja tržišta u Srbiji? Kako ste došli na ideju da ovde napravite malu pivaru koja će tržištu ponuditi drugačiju, domaću vrstu piva?

Istraživanje tržišta je bilo relativno jednostavno, craft pivara našeg tipa nije postojala, dakle mesta ima. Naši ljudi vole da piju pivo, ali uglavnom nisu upoznati sa nefiltriranim i nepasterizovanim pivima šarolikih i ekperimentalinih stilova. Dakle, potražnja nije postojala, ali je postojao veliki potencijal, ostalo je bilo balansiranje finansijskoj modela i čist rizik da će postojati interesovanje za craft domaće proizvodnje.

Kabinet Brewery ste pokrenuli kao grinfild investiciju. Šta nam govori Vaše iskustvo, koliko je teško u Srbiji pokrenuti sopstveni biznis od nule?

Grinfild je uvek komplikovan. Imali smo sreću da smo relativno brzo našli fantastičan plac u podnožju Kosmaja gde je sada naša proizvodnja. Same procedure su vrlo dugotrajne i svakako nisu napravljenje da omogućavaju lako investiranje. Ceo proces, nekada veoma komplikovan i zamršen, još više nas je opredelio da radimo posvećeno i temeljno.

Zgrada pivare u Nemenikućama

Da li mislite da je u biznisu važno da radite ono što volite i da li je lična ljubav prema pivu bila jedna od odlučujućih stvari za ulazak u ovaj posao?

Ako pokrećete lični biznis smatramo da je neophodno da radite ono što volite u suprotnom šanse za uspeh su daleko manje. Potrebna je velika energija i posvećenost da se svi izazovi prevaziđu.

Kako zamišljate idealnog kupca Kabinet piva?

Naš kupac je osoba koja je gastronom, ceni integritet i želi posebnost.

Proizvodnja zanatskog (craft) piva polako uzima maha i u Srbiji i sve više ljudi se odlučuje za proizvodnju na ovaj način. Šta je, po vašem mišljenju, razlog za to?

Slažemo se da je craft polako, ali sigurno sve popularniji, jer ljudi ipak umeju da prepoznaju kvalitet i žude za novinama. Doduše, mi smo i dalje jedini koji na ovom tržistu nude ovakav stil piva, nefiltriran i nepasterizovan od najfinijih hmeljeva i sladova kao bilo koja druga svetska craft pivara.

Koje vrste piva Kabinet trenutno nudi potrošačima u Srbiji?

Citra – Pale Ale, američki stil piva. Karakteriše ga  mali procenat alkohola 4.5%, blaga gorčina i lepa primetna aroma limuna  koja potiče od amaričkog hmelja Citra.

Bastardo – Pale Ale, veoma zanimljivo pivo. Kuvano je sa retkim El Dorado američkim hmeljem i Polaris hmeljem iz Nemačke. Njegovih 4,7% alkohola je lepo usklađeno sa aromama tropskog voća i mentom.

Brka – pravi amerikanac među našim pivima. Pomorandža, I paleta citrusa  su arome koje možete da očekujete. Ima 5% alkohola.

Vertigo – pilsner sa neočekivanom naklonjenošću ka IPA stilu zbog svoje gorčine i aromatičnosti. Laganih 4.2% alkohola ali dosta snažnijeg tela nego što bi se očekivalo.

IPA Cascade – prvi u nizu u IPA stilu, vrlo specifičnom i popularnom u craft pivarstvu. U grassy aromama dominira Cascade hmelj. Alkohol 6,5%.

Supernova – IPA stil, nudi pregršt voćnih aroma koje iznosi vrlo snažno telo. Usklađene gorčine, alkohola 6.8%.

Plavo – Belgian Blond stil, sa biskvitnim i estarskim aromama. Pravi Belgijanac, koji osvaja svojom punoćom i karakterom. Alkohol 6.2%.

Porter – tipični engleski stil piva, prilično popularan u celom svetu. Arome kafe, crne čokolade i finog prženog slada su dominatne kod Portera. Njegovih 6 % alkohola je odlično izbalansirano sa punim telom.

Wit – pšenično pivo kreirano u belgijskom stilu. U aromi nosi dah Mediterana jer mu je dodata sušena kora limuna sa Visa, kao i kora narandže i korijander. Vrlo zanimljiv i osvežavajući witbier.

Mikkeller Vista – IPA stil, pivo kuvano u saradnji sa jednim od najinventivnijh svetskih brewmastera, napravljena specijlano za naše tržište.  Nudi novi pogled na ovaj stil. Moćnog, uljastog tela i alkohola 6,8%.

Pokrenuli ste i saradnju sa dizajnerima i dizajn studijima u kreiranju etikete za Kabinet piva i stvorili etikete koje se međusobno stilski i konceptualno veoma razlikuju. Kako ljudi reaguju na njih, s obzirom da se razlikuju od uobičajenog stila dizajniranja u pivarskoj industriji?

Cilj nam je bio da posebnu pažnju posvetimo etiketama i slobodnom dizajnu. Želeli smo da umetnicima damo veliku slobodu u izražavanju. Reakcije su odlične, deluje da kupci sa ponosom konzumiraju lokalni proizvod koji je na svetskom nivou.

Foto: Aleksandar Stefanović

Kako ste zadovoljni poslovanjem i šta je u spoljnom okruženju potrebno promeniti da bi ono bilo još bolje?

Pošto postojimo samo oko devet meseci, za sada smo zadovoljni lepim razvojem događaja, prodajom na više od 50 mesta u zemji i dva izvoza. Ono što je svakako još potrebno, s obzirom na to da nemamo budžet za marketing kao velike pivare, da još više ljudi uopšte čuje da postojimo i da shvati šta mi pravimo, kao i u čemu je razlika između Kabineta i komercijalnih ili bilo kojih drugih malih pivara na tržištu.

Kakvi su vam planovi za budućnost, za plasiranje Kabinet piva na inostrano tržište? Ima li ga izvan Beograda i može li se kupiti izvan Srbije?

Imamo planove za izvoz u region, a i par ponuda za dalje zemlje, ali o tome kada se desi. Trenutno se prodaje na dva mesta u Novom Sadu, jednom u Kraljevu, očekujemo skori start u Nišu i Zrenjaninu i imali smo dve kolaboracije za hrvatske festivale.

U međuvremenu je na Kosmaju sa radom počeo i restoran, a ovde možete pročitati o čemu smo pričali nekih pet godina kasnije, kada u sunčanom prostoru već vrvi od posetilaca, a Kabinet iza sebe ima više od pedeset različitih etiketa.  

Lajkuj:

Komentari:

  1. Vladimir says:

    Gde se u NS mogu probati Kabinet piva?Pozdrav iz NS.

  2. Darko says:

    Kume zadivljujuće . Ali od tebe se manje nije moglo očekivati. Pozz Darko

  3. MICA says:

    bravo kosmajci

Ostavite komentar:

Slični članci: